Project openhaard bouwen

Openhaard (geïntegreerd) in de wand

Bij het bouwen van een deels gemetselde openhaard, is het nodig om te zorgen dat het gewicht goed wordt opgevangen en verdeeld (foto 2 t/m 4). In dit geval is ervoor gekozen om een stalen bint op te leggen aan 2 zijden in het dragende metselwerk.

Ook moet er voldoende verse lucht aangezogen kunnen worden uit de kruipruimte onder de vloer voor een juiste verbranding (foto 5).
Na het metselen van de onderste lagen op het stalen bint en het storten van de betonnen bodemplaat, kan het binnenwerk van de openhaard waterpas gesteld en vast gelijmd worden.

Hierna kunnen we verder met het dichtzetten van de achterzijde met vuurvaste stenen. Als dit klaar is kan de stalen kap gemonteerd worden en de schoorsteen geplaatst (in dit geval een dubbelwandige flexibele pijp).

Bij de doorvoer van de verdiepingsvloer naar het schoorsteenkanaal, moet alles zeer goed brandwerend bekleed worden om brandgevaar te voorkomen. (foto 13)
Later kan het buiten metselwerk met de isolatie en de perliet-korrels worden aangebracht.

Na het stucen van de wand en voldoende droogtijd in acht genomen te hebben, kan voorzichtig begonnen worden met het stoken van de haard.

In een later stadium waarin we zeker waren dat er geen scheuren of barsten meer zouden ontstaan, is als afwerking een betonnen lijst op het stucwerk om de haard gelijmd.

Oude situatie 3 5

7 11 13

14 17 16